Anti
Ageing
Budapest

Orvoskozmetológiai Társaság
© copyright 2013.
Adatvédelem
Jogi nyilatkozat

A retinolról

Hatékony.
Biztonságos.
Megfizethető.

Retinol. Az egyetlen bizonyított anti-ageing anyag*.
*Forrás: Bőrgyógyászat. Egyetemi tankönyv, 2013

A tökéletes megoldás.


Előnyök:

 • A bőr fiatalodik (a sejtműködés változik)
 • A kollagén és elasztikus rostok saját termelése nő
 • Felszínes ráncok kisimulnak
 • A szaruréteg vékonyabbá, finomabbá válik
 • A bőr alatti tápláló érfonat működése javul
 • Szeplők, fénykárosodás okozta foltok eltűnhetnek
 • Szemölcsök, kinövések eltűnhetnek
 • Seprűerek (rozáceás bőr) eltűnnek
 • Allergiával szembeni védettség nő
 • Betegségekkel szembeni védettség nő

Az A-vitamin (=retinol) egy B-ionos gyűrűt tartalmazó primer alkohol. Valójában egy egész molekulacsaládot alkot: ide artozik a retinol aldehidszármazéka (=retinal) és savszármazéka (=retinolsav). Ez utóbbi a valóban erős hatással rendelkező molekulaforma. Az előnyösebb hatásmechanizmus miatt a gyógyászatban a szintetikus változata, a tretinoin és isotretinoin terjedtek el. A fentieket együtt retinoidoknak is hívjuk. A továbbiakban a közismert „retinol” kifejezést retinoid családra, és ezen belül a tretinoinra fogjuk használni.

A retinol zsíroldékony, azaz vizes szuszpenzióból vagy krémekből tökéletesen és gyorsan felszívódik. Krémek esetében fontos az alapkrém minősége és összetétele. Az általunk tesztelt termékek közül csak a prémium minőségűeket használjuk.

Az arcbőrön kialakuló ráncoknak két leggyakoribb oka Dr. Samuel Stegman professzor, a neves bőrgyógyász mai napig aktuális közleménye alapján: a napfény és a kor. Ezek hatására a bőr vékonyodik, szárad és állagában változik.

A napfény és kor hatására kialakuló elváltozások kezelésére ill. megelőzésére a mai napig az egyetlen, orvosi kutatásokkal is megbízhatóan alátámasztott hatóanyag a RETINOL, azaz A-vitamin.

Egyes kozmetikai termékekben is található retinol, de ismeretlen, többnyire nagyon alacsony koncentrációban. Az orvosi krémek ismert töménységűek, így professzionális felhasználásra sokkal alkalmasabbak. Mi ezekkel a gyógyszerekkel foglalkozunk.

Japántól-Hollywood-ig milliók használják rendszeresen, sztárok, színészek nélkülözhetetlen mindennapi bőrápolási kelléke. Különösen elterjedt az USA-ban, ahol tömegek használják az arc fiatalítására.

Retinol (retinol, tretinoin, retinolsav) tartalmú krémek és gélek biztonságos és ellenőrzött használatát a szemkörnyéken, azaz az arcon. Szakorvosi vizsgálat és Konzulens általi betanítás előzi meg a kezelést. Rendelkezésünkre áll 8 különböző töménységű, retinol ill. retinolsav/tretinoin tartalmú, prémium minőségű készítmény.

A RETINOL tartalmú krémek ellenőrzött használata mellett 50-100 faktoros fényvédő arckrémeket, 10-20%-os C-vitamin szérumokat és speciális hidratáló krémeket is kínálunk, egyénre, bőrtípusra szabottan.

Az általunk kínált krémek neves amerikai gyártók termékei, a legjobbak, amelyek elérhetők a nemzetközi piacon. Több nemzetközi továbbképzés, konferencia és az internetes szakirodalom tanulmányozása után választottuk ki a termékportfóliót.

A krémeket és kozmetikumokat mind próbának vetettük alá, meggyőződtünk az állagukról, felszívódásokról azaz a használhatóságukról is.

A cél: a legjobb minőség, megfizethető áron, bőven a top-termékek ára alatt!

Azaz, a leghatékonyabb bőrfiatalító eljárást elérhető áron és biztonságosan szolgáltassuk.

Tudjon meg többet a Prémium Retinol Programról!

A kozmetikai készítmények prémium változatai többségében mind tartalmaznak retinolt, többnyire a természetben előforduló A-vitamin szintetikus változatát. Azonban nem ismeretes az összetétel, a hatóanyag pontos koncentrációja. Márpedig a retinol hatékony alkalmazásának lényege, hogy a még tolerálható legmagasabb dózist használjuk.

A gyógyászati (orvosi) krémek többnyire tretinoint vagy isotretinoint tartalmaznak, amelyek szintén az alapvegyület módosításával készülnek. Ezek jóval hatékonyabbak az alapvegyület retinolnál, orvosi felhasználásra tehát ezek terjedtek el.

A továbbiakban a „retinol” és „retinol krém” megnevezéssel a retinol és tretinoin tartalmú készítményeket együtt, közösen nevezzük.

A hám legkülső rétege, a „szaruréteg” (stratum corneum) elhalt sejtekből és szaruból áll. Hosszan tartó napbesugárzás hatására ez a réteg megváltozik, szárazabbá és törékenyebbé válik. Emiatt feltöredezik, és benne repedések alakulnak ki. Ez azért veszélyes, mert az alatta elhelyezkedő elő hámréteg védtelenebbé válik: szárazabb és vékonyabb lesz. Az egészséges, fiatal hámréteg 18-20 sejt vastagságnyi, amely krónikus napfény hatására idős korra 2-4 sejt vastagságúra csökken! A hámréteg finom rendezettsége (ún. arhitektúrája) napfény hatására felbomlik és a sejtek rendezetlen szerkezetet kezdenek alkotni. Megváltozik a sejtek belső szerkezete is: a sejtmagok (amelyek a DNS örökítőanyagot is tartalmazzák) alakja és mérete szabálytalanná válik. A napfény közvetlenül károsítja a DNS állományt, azáltal kórosan befolyásolva a hámréteg működését, előidézve tumorok keletkezését. A hámban és alatta pigmentációs változások történnek, amely a bőrön mályfoltok kialakulásával jár.

A bőr jelentős tömegét alkotó kötőszöveti rostok szintén megfogyatkoznak napfény hatására. Két fontos rost az elasztin és a kollagén. Az elasztin a bőr elasztikusságáért, azaz rugalmasságáért felelős, a kollagén rostok pedig a masszív ellenálló-képességet, és kellő vastagságot biztosítják. Napfény hatásár az elasztin gyakorlatilag eltűnik a bőrből. Emiatt az öregedő bőr rugalmatlanná válik, rajta illetve benne redők, ráncok, repedések alakulnak ki. A bőr másik fontos kötőszöveti rostja, a kollagén, amely a hámréteg fő ellenálló erejét adja, szintén károsodik. Napfény hatására elkezd felszívódni, és a termelés zavart szenved. Emiatt idővel az öregedő bőrben a kollagén mennyisége drámaian csökken, ami a bőr vékonyodását eredményezi.

A retinol a hatásának kifejtéséig többször átalakul: a retinolból retinal, majd retinolsav keletkezik. A minden emberi szövetben megtalálható „retinolkötő fehérjéhez” (CRPB-1) kötődve tárolódnak illetve a megfelelő helyre szállítódnak. Speciális, csak rá érzékeny sejtmag-receptorokhoz (RAR és RXR) képes kapcsolódni és a sejtmagban megváltoztatja a gének működését. Hatására bizonyos fehérjék működése nő (pl. fibronektin) másoké csökken (pl. kollagenáz). Befolyásolja a hámsejtek érzékenységét bizonyos hormonokra és növekedési faktorokra.

A krém formájában alkalmazott retinol közvetlenül a hámsejtekre hat: a helyileg, krémek formájában alkalmazott retinol döntő hányada a bőrben marad, hatását itt fejti ki. A szervezetbe jutott retinol a vizelettel választódik ki (praktikusan kipisiljük), ám a felszívódás a retinol tartalmú krémek esetében csekély, mindössze 5%.

A szervezetbe került retinol „féleletideje”, azaz az az idő, ami alatt a molekulák fele elbomlik és hatástalanná válik, 6-36 óra.

A retinol hatása a bőrben nagyon sokoldalú. A hámrétegben halmozódó retinol hatására a hámsejtek működése megváltozik: Ennek eredménye a pár hónap után jelentkező hatás: a napfény és kor okozta bőrkárosodások csökkenek illetve eltűnnek.

Retinol hatására a bőr megerősödik, a felszíni hámréteg vastagsága csökken (a fiatalabb hám vékonyabb), ezzel jobban ki van téve a napfény (és az UV sugarak) károsító hatásának. Erre vezethető vissza a retinol okozta napfény-érzékenység. Retinol használata után tilos napozni vagy szoláriumba menni. Nyári szabadság (vagy egyéb tevékenység, amikor napozni szeretnénk) előtt egy hónappal a retinol használatát vagy abbahagyjuk vagy gyengébb krémre váltunk. Napozáskor 100 faktoros fényvédő arckrém használata javasolt. Hozzá kell tennünk, hogy az arc napoztatását ill. szoláráriumoztatását NEM javasoljuk, hiszen pont azt tesszük és erősítjük, amitől a retinol segítségével szeretnénk megszabadulni. Ne felejtsük: bőrgyógyászatilag a napfény a fő oka a korral járó bőrelváltozásoknak (ráncok, foltok, stb.).

A retinol tehát közvetlenül a bőr hámsejtjeire hat a bőr mélyén, megváltoztatja azok működését. Serkenti a bőr megújulását és fiatalabb sejtalakok felszínre mozgását. Mivel a bőr szövettani értelemben is fiatalodik, érzékenyebbé is válik. Emiatt mindig az éppen tolerálható legerősebb készítményt szükséges használni szakorvosi ellenőrzés mellett. Az érzékenység miatt fokozott fényvédelem és hatóanyagokban (ceramidok, peptidek stb.) gazdag hidratálókrémek használata szükséges. Ennek eredménye fiatalos, üde arcbőr!

A retinol rendszeres, esténkénti használatával az arcbőr megfiatalodik: állaga egészségesebb, simább lesz, kevésbé ráncolódóvá válik. Több bőrbetegségben, például ekcémában és pikkelysömörben is kitűnő hatás érhető el.

Mi természetesen nem leszünk fiatalabbak. Azonban a bőr hámrétegében megnő a fiatalabb sejtalakok aránya és száma. Nő a kollagén és elasztin tartalom, ami a bőr állaga szempontjából nagyon fontos. Tehát szövettani értelemben a bőr igenis fiatalabb lesz!

Ez a „fiatalító” hatás az egyes retinol-típusoknál eltérő. A kozmetikumokban is megtalálható retinol hatása csak kisfokú, az orvosi krémekben található tretinoin-é (retinolsav) sokkal jelentősebb. A változás ez utóbbi használatakor tehát sokkal jelentősebb. Mivel a retinol-tretinoin-hoz a bőrt fokozatosan kell hozzászoktatni, mi rendelkezünk az összes retinol-típus különböző töménységeivel. Így érhető el a maximális fiatalító hatás biztonságosan.

Azonban hónapok alatt megváltozik a bőr „textúrája”, állaga: üdébb, fiatalosabb lesz. A bőr hamvasabb lesz.

A retinol hatása mikroszkopikus szinten már 10 nap alatt látható. Ennyi idő kell az új kollagén-rostok kialakulásához. Sajnos a meggyőző hatás küllemileg kb. 4-6 hónap alatt alakul ki, tehát sokat kell várni a látható eredményre. Viszont megéri, mert üde, hamvas és sima lesz. A pórusok mérete radikálisan csökken.

Amennyiben bőrünk pattanásos, zsíros (acnés), akkor a retinol előnyös hatása nagyon gyorsan (hetek alatt) jelentkezik. A legtöbb retinol tartalmú orvosi krémet eredetileg acne kezelésére törzskönyvezték. A hatás itt nagyon intenzív.

Normál és száraz bőrtípusnál az első három hónapban általában nem tapasztalunk semmit. Ilyenkor többnyire csak a mellékhatások jelentkeznek, amelyek pár napig tartanak. Fontos, hogy miután abbahagytuk a retinol tartalmú krémek használatát, a mellékhatások elmúltával újrakezdjük a kezelést.

Négy-hat hónap után lehet először észrevenni a hatást: megváltozik a bőr külleme, a napfény és kor által előidézett elváltozások csökkennek: a finom ráncok, bőrrepedések, rozáceás tünetek, napfoltok, pigmentációs zavarok, értágulatok mind csökkenek illetve halványodnak. A bőr simábbá válik. Ez a hatás folyamatosan alakul ki.

Hat-tizenkét hónap alatt kialakul a teljes hatás. Emiatt is mondják azt, hogy a retinol használata stabil és tartós hatást eredményez, amit bizony türelmesen ki kell várni.

Az alábbi bőrgyógyászati betegségekben mutattak ki gyógyulást, javulást vagy a panaszok enyhülését:

 • pikkelysömör (psoriasis)
 • rozacea
 • acne (pattanásosság)
 • verrucák (közönséges szemölcsök) nagyszámú megjelenése

A felsorolásból kiemelendő az acne, hiszen a retinol tartalmú orvosi krémeket először erre a kórképre szabadalmaztatták. Ez azt jelenti, hogy pattanásos bőrre a retinol krém nagyon hatékony.

Nem. Kezdeti hatás 10-14 nap múlva, intenzíven 4-6 hónap után jelentkezik. A teljes hatás kialakulásáig 6-12 hónap szükséges, bőrtípustól függően.

Nem. A retinol-kötő fehérjék (ún. receptorok) minden ember, minden szövetében megtalálhatók.

Nincs. Ez az egyetlen, mértékadó tesztekkel is bizonyított anti-aging kezelés, amely hatékony.

Igen, számtalan tudományos közlemény jelent meg ezzel kapcsolatban. Ahogy a téma szakértője, Prof. Dr. Remenyik Éva fogalmaz a Bőrgyógyászat c. tankönyvben (2013-as kiadás): „Jelenleg ez az egyedüli terápiás intervenció (azaz beavatkozás) a photoaging (napfény és kor okozta bőrkárosodás) kezelésére, amelyet a bizonyítékon alapuló orvoslás is alátámasztott.”

Angolul, ingyenesen a www.pubmed.com orvosi tudományos keresőbe kell beírnunk a „retinol cream” (334 találat, 2014-ben) vagy „retinol photoaging” (96 találat, 2014-ben) kifejezéseket és angolul átnézhető az idevágó szakirodalom egy része.

Nem. A szájon át szedett nagy dózisú retinolnak kimutatták magzatkárosító hatását. Ugyanezt a krémek esetében nem igazolták. A bőrre alkalmazott krémek hatóanyagának ugyanakkor kb. 5%-a szívódik fel, emiatt ezek sem használhatók. A szoptatás és a retinol használat kapcsolatáról nem áll rendelkezésre megfelelő tudományos közlemény, ezért a biztonság miatt szoptató hölgyek sem használhatnak retinolt.

A  Prémium Retinol Program célja az, hogy a lehetséges leghatékonyabb arcfiatalító hatást érjünk el, a lehető legbiztonságosabb körülmények közt. Ha betartjuk a szabályokat, nem kell kellemetlen mellékhatással számolni. Előfordulhat azonban olyan élethelyzet, amikor valami miatt mégsem tudjuk tartani a meghatározott irányelveket. Erre az esetre hasznos tudnunk, hogy mire számíthatunk, milyen mellékhatások alakulhatnak ki. És nagyon ritkán – bőrtípustól, egyéntől és hajlamtól függően – akkor is kell átmeneti, múló mellékhatásokkal számolnunk, ha minden szabályt betartottunk. FONTOS: a Program során jelentkező minden mellékhatás átmeneti és nyom nélkül elmúlik.

A retinol tartalmú krémekhez hozzá kell a bőrt szoktatni, ezért a bőrtípusnak megfelelő, mindig éppen tolerálható töménységben kell használni. Ha nem így teszünk, biztosan megjelennek a mellékhatások:

 • Vörösség, hámlás és irritáció alakul ki, amely leginkább a napon történő leégéshez hasonlít. Ez a mellékhatás inkább bosszantó, mint súlyos. Minden alkalommal kialakul, ha túl nagy dózist és/vagy túl gyakran alkalmazunk.
 • A vékonyabb bőrterületek, például az alsó szemhéjon a bőr átmenetileg ráncosabbá vállhat. Ez nagyon riasztó lehet, hiszen pont azért használjuk a retinolt, hogy ez ne következhessen be. A krém abbahagyása után a bőr fokozatosan regenerálódik és egyúttal a retinolt is jobban tolerálja. Ez a mellékhatás többnyire a kezelés első hónapjaiban alakul ki
 • A retinol tartalmú krémek használatakor a bőr átmenetileg érzékenyebbé válik, ez azonban pár hét után elmúlik, és a bőr ellenállóbb lesz
 • A hatónanyag-váltások után előfordulhatnak pattanások (elszórtan, max 1-2), amelyek a megszokott módon maguktól elmúlnak pár nap alatt.

Minden kezelés akkor a leghatékonyabb, ha megelőző jellegű. Emiatt 30 éves kor körül mindenképpen érdemes elkezdeni. A téma egyik legnagyobb szakértője, Albert Kligman professzor páciensei között azonban legtöbben a 40-60 éves korosztályból kerülnek ki. Minél hamarabb kezdjük el, annál hamarabb alakul ki a végleges hatás.

Általános igazság, hogy fiatalabb bőr hamarabb, idősebb bőr később szokja meg a retinolt.

Nem. A Prémium Retinol Programba minimum 25 éves páciensek kerülhetnek be.

Nem. A Prémium Retinol Programba maximum 65 éves páciensek kerülhetnek be.

Igen. A retinol hatására a bőr megerősödik és kevésbé érzékennyé válik allergénekkel szemben. Ritkábban alakul ki bőrallergia, ekcéma is.

Az alábbiak jelentik a retinol tartalmú krémek ellenjavallatát és egyúttal azt is, hogy ezek a páciensek nem kerülhetnek be a Prémium Retinol Programba:

 • páciensek 25 éves kor alatt illetve 65 éves kor felett
 • terhes páciensek illetve azok, akik a közeljövőben tervezik a gyermekvállalást
 • szoptató kismamák
 • az arc akut gyulladásos bőrbetegségében szenvedők

A legfontosabb, hogy a retinolhoz fokozatosan kell a bőrt hozzászoktatni. A megfelelő retinol-típust, megfelelő koncentrációban, megfelelő gyakorisággal szabad csak használni. A pontos napi sémát szakorvos írja elő. A szakkonzulensünk pedig megmutatja a gyakorlatban, hogy pontosan hogyan csináljuk a krémezést, mire figyeljünk, mit kerüljünk el. Így a kezelés biztonságos.

Minden este arcmosás után kell a retinol tartalmú krémet felkenni, majd utána hidratáló krémmel arcbőrünket (szemkörnyéket, szemhéjakat) hidratálni. Másnap reggel fényvédő arckrém használata szükséges.

A retinol tartalmú krémek használata nagy gondosságot igényel. Bőrtípustól függő koncentráció, hatóanyag és alkalmazási séma szükséges. Ezt a Prémium Retinol Program szakorvosi vizsgálata során kerül megállapításra.

A retinol használatakor a legfontosabb a megfelelő hatóanyagtípus, megfelelő mennyiségének megfelelő gyakorisággal történő használata. Ettől eltérni nem szabad, mert ezzel a mellékhatások fokozott kialakulását kockáztatjuk.

Amennyiben betartjuk a szabályokat, pár hónap alatt fiatalos, üde és hamvas arcbőrünk lesz természetesen a kiindulási arcbőr állapotának függvényében.

Igen, ez nagyon fontos. A bőrünk napfénnyel szembeni védelmét részben a legfelső szarurétegnek köszönhetjük. A retinol elvékonyítja ezt a réteget, amely ugyan üdébb hatást eredményez, azonban egyúttal érzékenyebbé válik a bőr. Emiatt másnap reggel fényvédő krém használata kötelező. Minimum 30 faktor ajánlott, érzékeny bőrre való hidratáló krémmel. Ez annyira fontos, hogy a Prémium Retinol Programba bekapcsolódó pácienseknek jár egy átlagosan 2 hónapra elég fényvédővel ellátott prémium hidratáló krém. A nyár ideje, amennyiben napos helyen tartózkodunk ajánlatos 100 faktoros fényvédő krémet használni.

A retinol tartalmú krém esti használata plusz 2 percet jelent. Reggel csak fényvédő krémmel ellátott hidratáló nappali krémet kell használnunk, amit kiegészíthetünk szérummal.

A retinol krémek önmagukban is nagyon hatékonyak. Ugyanakkor a hatás tovább fokozható olyan készítményekkel, amely potencírozzák a retinol hatását. Erős antioxidáns hatása miatt ajánlott a reggeli nagy koncentrációjú C-vitamin szérum használata.

A prémium C-vitamin szérumok 10-15%-os koncentrációban kerülnek forgalomba. Hatóanyaguk különböző lehet: magnézium aszkorbik-foszfát, aszkorbiksav, Aszkorbil-glükózamin stb. Mi nemcsak kiválasztottuk a legjobb hatóanyagú szérumot, hanem teszteltük a felszívódását is (CV 10% serum).

A fenti termékek a Prémium Retinol Programba bekapcsolódók számára elérhetőek nálunk.

TILOS a kezelt arcfelületet direkt napfénynek kitenni, azaz napoztatni.

(ez egyébként sem bölcs dolog, hiszen a bőr öregedését gyorsítja)

TILOS a szolárium használata.

TILOS egyéb, retinol tartalmú krém vagy gyógyszer használata.

TILOS felszínes és mély peelinget, valamint a bőr irritációját fokozó eljárásokat alkalmazni: derma-roller, abrázió, mikro-abrázió, savas hámlasztás, kémiai hámlasztás, UH és lézer-kezelések.

SZABAD sportolni, akármilyen vízzel (uszoda, folyó- és állóvíz, tenger) érintkezni.

A retinol tartalmú krémek használata felfüggesztése után 1 hónapig még ugyanolyan fontos a fényvédelem, mintha használnánk a retinolt. Ezután a retinol hatása kb. 2 hónap alatt teljesen elmúlik, a bőr visszaalakul.