Anti
Ageing
Budapest

Orvoskozmetológiai Társaság
© copyright 2013.
Adatvédelem
Jogi nyilatkozat

Arctorna

Ne várja meg, amíg megereszkedik!

Prémium és Helyreállító Arctorna Program

(Natural Face Lifting, Facial Exercise, Facial Toning, Facial Yoga)

Tokásodik?

Lóg a szemöldöke?

Megereszkedett az arca?

Arcemelés plasztikai sebészet nélkül?

Zavarják a szemkörnyéki ráncok?

Szeretne fiatalos arckontúrt?

Természetes anti-ageing kezelést szeretne?

Korábbi műtét miatt oldal-aszimetria alakult ki?

Arcidegzsábája vagy arcidebénulása van?

 

A tökéletes megoldás:

Prémium vagy Helyreállító Arctorna Program.

ELŐNYÖK:

 • Az arc lágyrészeinek (bőr-izom-kötőzsövet-zsírszövet) keringése, mikrocirkulációja javul
 • A teljes arcizomzat tónusa (tartása) fokozódik
 • Az arckontúr fiatalos állapotban tartható (évtizedekig!!!)
 • A megereszkedett arcterületek (szemöldök, arcpofa, toka stb) emelkednek („natural face lift”)
 • A finom bőrredők az izomtónus fokozásával kisimulhatnak
 • Javul a hangképzés (hangszál-erősító gyakorlat)
 • Javul a bőr és a bőralatti szövetek vérellátása
 • Javul a bőr és a bőralatti szövetek anyagcseréje
 • Időben elkezdett, megfelelően végzett gyakorlatok esetében  SOHA nem lesz szükség arcemelésre, arcplasztikára
 • Plasztikai műtét utáni oldalasszimetria korrekciójára alkalmas
 • Betegségek (pl. arcidegzsába) utáni oldalasszimetria korrekciójára alkalmas

 

Kétféle Programot ajánlunk:

 • a Prémium Arctorna Program klasszikus anti-ageing gyakorlatsor az arcrészletek megereszkedésének megelőzésére illetve kezelésére.
 • a Helyreállító Arctorna Program kizárólag betegségen vagy műtéten átesett személyek arctorna gyakorlatsora, ahol a kezelt arcrészlet egy oldalon található (pl. plasztikai műtét vagy arcidegzsába után)

1. Prémium Arctorna Program

Prémium Arctorna Program = Szakorvosi Vizsgálat + Probléma-centrikus Személyre Szabott Betanítás + Írásos Emlékeztető + Kontrollok


Arctorna Könnyítő Segédeszköz (elérhető, kipróbálható)

A Prémium Arctorna egy speciális, rendszeresen, önmagunknak végzett kezelés, az arc mimikai és mély izomzatának megfelelő, precíz erősítéséből fakadó arc-feszesítés és arckontúr regeneráció. Az izmokat, izomcsoportokat külön-külön, személyre szabott egyedi gyakorlatokkal tesszük erősebbé. Ezáltal eltűnnek a ráncok és megemelkedik a megereszkedett arcrészlet.

A modern arctorna eljárást amerikai és japán szakemberek fejlesztették ki, és évek alatt tökéletesítették. Stúdiónkban a Dr. Richard H. Keller által kifejlesztett módszert oktatjuk, amelyet több, napjainkban is sikeres amerikai, japán és francia arctréner is átvett. Ezt a módszert alkalmazzák olyan hollywood-i sztárok is, mint: Madonna, Jennifer Aniston, Gwenith Palhrow… stb.

A Keller féle arctornán alapuló gyakorlatoknak több tízezer aktív követője van világszerte. Szakorvosi vizsgálat után, gondos, személyre szabott betanítással adjuk át tudásunkat. A hatás magáért beszél: feszes arcbőr, eltűnő ráncok, természetes arckontúr. Mindez szike, botox, vagy hialuronsav nélkül.

Hosszú távra, a lehető legolcsóbb, legtermészetesebb módon.

 

2. Helyreállító Arctorna Program

Plasztikai műtét utáni rehabilitáció szükséges?

Csak az arc egyik felét szeretné erősíteni?

Megoldás: Helyreállító Arctorna Program.

Helyreállító Arctorna Program = Szakorvosi Vizsgálat + Probléma-centrikus Személyre Szabott Betanítás, amely a kezelendő területre szorítkozik + Írásos Emlékeztető + Kontrollok

Az öregedést senki nem kerülheti el. Viszont nagymértékben lassítható.

 • A Prémium Arctorna egyik erőssége, hogy képzett és gyakorlott szakorvos vizsgálata alapján történik a gyakorlatok összeállítása. A programot a téma vezető nemzetközi szakemberei állították össze, elsősorban japán és amerikai kollegák. Nem adunk helyet amatőr tanfolyamokon, interneten fellelhető, ellenőrizetlen tudásnak.
 • A betanítást végző szakkonzulens tréner évek óta végez arctornát maga is, amely eredménye magáért beszél.
 • Egyéb, tanfolyamon elsajátított tudásanyag nem hasonlítható a Prémium Arctornához sem hitelessége, sem tartalma miatt. Szemben más, kaotikus gyakorlatsorokkal – a Prémium Arctorna letisztult, bevállt. A betanítást szakkonzulens trénerünk személyre szabottan addig gyakorolja, amíg nem megy.

Az arc mimikai és tartó izmai eltérnek a többi vázizomtól. A vázizmok csonton erednek és csonton (vagy ahhoz tartozó kötőszövetes lemezen) tapadnak. Az arc izmai közül azonban több ugyan csonton ered, de a bőrben, vagy egy másik izmon tapad. Ezen izmok erősítésével tehát az arc kontúrját változtatni tudjuk. Arctornával az arc izmainak tónusa fokozható, kevésbé fáradnak el a nap során, így nem lesz megereszkedett vagy petyhüdt küllemű az arc. A már kialakult öregedési jelek (ráncok, redők, megereszkedés) is részben hatékonyan orvosolható megfelelő arctornával.

Életkor előrehaladtával az arcbőr megereszkedik, a szövetek átalakulnak, sorvadnak. Ezt a folyamatot segíti az arc izomzatának petyhüdté válása.

 

Az arc öregedése: 35, 45 és 55 évesen

 

Arctornával az arc izomzatának feszesítésével „tonizáljuk” az arcbőrt. Az arctorna során célzottan erősítjük mindazokat az izomcsoportokat, amelyek petyhüdtsége az arcrészlet megereszkedését okozza. Mivel az izmok egy része magát a bőrt feszíti, emeli, a hatás hamar jelentkezik. Az Arctorna célpontja tehát az izomzat erősítése, de a mikrocirkuláció javításán keresztül kitűnően serkenti a bőr revitalizációját is.

Az Arctorna rendszeres, megfelelő végzésével tehát a természetes öregedés menetébe avatkozunk be és látható, tapasztalható javulást érhetünk el az arcunkon. Fontosnak tartjuk a szakorvosi konzultációt, amely biztosítja, hogy a megfelelő izomcsoportokat a megfelelő módon erősítsünk.

Az Arcmasszázs az arc bőrének és mely izomzatának masszírozásából áll, amely a keringést (mikrocirkulációt) ugyan javítja, de az izmokat nem erősíti. Az Arcmasszázsnak nincs arckontúr javító, emelő hatása.

A Prémium Arctorna hatása komplex. Hasonlóan a vázizmok (kar, láb stb.) edzéséhez, amit leghatékonyabban edzőteremben tudunk végezni egy személyi edző felügyelete alatt, a Prémium Arctorna is személyre szabott edzéstervet, programot takar, amellyel az arc izomzatát erősítjük.


Arcizomzat mikroszkópos képe

Életkortól és általános állapottól függően a hatás eltérő. Fontos, hogy a kiindulási állapottól függően a hatás is változik.

A megereszkedő arcbőr és izomzat, továbbá a szövetek tartásának csökkenése, sorvadása miatt öregedik az arc. Az Arctornával az alábbi hatásokra számíthatunk:

 • Simul a homlok, csökkennek, vagy megszűnnek a homlokráncok
 • Emelkedik a megereszkedett szemöldök
 • Simulnak az alsó és felső szemhéj ráncai
 • Szem alatti „sötét karikák” halványabbá válhatnak vagy eltűnhetnek.
 • Simulnak az oldalsó szemzug ráncai (a szarkalábak)
 • Emelkedik a megereszkedett arctáj, feszesebbé válik az arckontúr.
 • Az arcbőrön kialakult pókháló szerű értáhulatok (teleangiectásia) megkisebbednek ill. eltűnnek
 • Simulhatnak a száj körüli finom redők
 • Az ajak teltebbé válik
 • Simulnak az áll feletti redők
 • Radikálisan csökkenhet a tokásodás, nyakizomzat megereszkedése

Rendszeres alkalmazásával a hatás tehát nagyon látványos lehet: fél év alatt 5-10 évet fiatalodhat az arc!

 

Az arctorna hatása 11 hónap elteltével

Fiatal, 30-40 éves páciensek esetében (ha nincs egyéb súlyosbító betegség, korábbi sebészeti beavatkozás) 2-4 hét alatt az arc megereszkedéséből fakadó esztétikai hibák és eltérések „korrigálódhatnak”: az arckontúr feszesebbé, „fiatalosabbá” válik, a szemhéjredők és homlokredők csökkenhetnek, a szemöldök megemelkedhet (eredeti helyzetébe).

45-60 éves korban a hatás nagyon kifejezett, mivel ilyenkor már mindenkinek látható az arc megereszkedéséből fakadó kozmetikai hiba. Rendszeres, megfelelő Arctornával ez jelentős részben korrigálható! Hatás kialakulásának kezdete: 3-6 héttől.

Átlagos viszonyok között 30 éves kor előtt nem javasolt, utána viszont mindenképpen. E fölött bármely életkorban el lehet kezdeni, a hatás annál tökéletesebb, minél korábban kezdjük el.

„Mások által jól kinézőnek mondott 30 éves lány vagyok. Az arcom még szép, de félek az öregedéstől, a plasztikai műtétektől. Érdemes elkezdenem az Arctornát?”

Igen. Így csökkenthető leginkább az arc megereszkedésének és ráncosodásának esélye legjobban.

Az arctorna megelőzésre a legjobb.

Mindenképpen. Férfiakon ugyanúgy fog az idő, az öregedés az ő arcukat is érinti. Bizonyos elváltozások (pl. a szemöldök megereszkedése) sokkal gyakoribb, mint a hölgyek esetében. Az Arctorna Program ezen hatékonyan segít.

Obama amerikai elnök arcának változása 10 év alatt: homlok- és szemhéjráncok, Marionett ránc, arc megereszkedése… Arctornávak megelőzhető lett volna… És ha most kezdené: jó eséllyel visszaállítható lenne a fiatal állapot!

Heti 3-5x, napi15-25 perc elegendő átlagos viszonyok közepette. Az, hogy hetente hányszor és naponta mennyi időre van szükség, az illető korától és alkati sajátosságaitól függ. A Prémium Arctorna Program során személyre (életmódra) szabott programtervet állítunk össze az arc aktuális állapotának megfelelően.

Ameddig tudjuk. Hasonlóan a testedzéshez, ezt is lehet „életünk végéig” végezni. Ugye nem baj, ha 80 évesen is letagadhatunk 20-25 évet?

Hatni fog, ha rendszeresen, megfelelően csináljuk, ahogy a kondizás illetve egyéb testedzés is. A legtöbb páciens döbbenten tapasztalja a hatást. Átlagosan fél év alatt 5-10 évet fiatalodik az arc és feleslegessé vállnak olyan kezelések, mint a Botox, hialuronsav injekció stb.

A Prémium Arctorna elsajátítása előtt a páciens szakorvosi vizsgálatra jelentkezik. Ennek keretében feltérképezzük a szemkörnyék meghatározó részeinek megereszkedését, a redők, ráncok helyzetét, állapotát. A vizsgálatot nagy tapasztalattal rendelkező okuloplasztikai sebész végzi, aki „belülről” is jól ismeri az izmok elhelyezkedését.

Az elülső szemfelszín komplett vizsgálatát is elvégezzük, hiszen a szemkörnyék állapotát ez is meghatározza. A vizsgálat részét képezi a belgyógyászati állapot, használt gyógyszerek kikérdezése. A szakorvosi vizsgálat során megállapítjuk, hogy:

 1. Szükség van-e az Arctornára (vagy inkább remélhető más beavatkozástól siker),
 2. Milyen izomcsoportok erősítése szükséges,
 3. A kiválasztott izomcsoportok milyen mértékű erősítése szükséges.

Ezután kerül sor az orvosi vizsgálat során előirányozott izomcsoportok erősítését szolgáló Prémium Arctorna betanítására. Ennek során szigorúan személyre szabottan a megfelelő gyakorlatok bemutatása és begyakoroltatása történik. A gyakorlatok során nagy hangsúlyt fektetünk az egyén alkati sajátosságaira. Igyekszünk olyan feladatsort összeállítani, amely a napi rutinjába könnyedén beilleszthető. A betanítás kb. 70-90 percet vesz igénybe és mindig külön, egyeztetett időpontban történik.

A betanítás után további kontrollok szükségesek, amely során a szakkonzulens tréner ellenőrzi, hogy megfelelően végezzük-e a gyakorlatokat. A Prérmium Arctorna Programba 4, a Helyreállító Arctorna Programba 2 kontroll gyakorlati foglalkozás tartozik.

Lehetőleg smink nélkül kell a vizsgálatra és a betanításra jönni, vagy felkészülve arra, hogy a sminket el kell majd távolítani. Természetesen a sminkelésre külön helység áll rendelkezésre.

FONTOS: Hozzunk magunkkal egy szemből készült fiatalkori fényképet (tablóképet, igazolványképet stb.), ami látszik az arc felépítése.

Írjunk listát a betegségeinkről és az aktuálisan szedett gyógyszereinkről.

Mindenképpen érdemes. Az Arctornával 3-5 hét alatt változik az arc izmainak állapota, gyakran előfordul, hogy változtatni kell a kezelésen.

Ha nem az előírtak történik a kezelés, szerint káros hatásként izomfájdalom, izomgöbök, redők alakulhatnak ki, nyúlhat a bőr és természetesen elmarad a kívánt esztétikai hatás. Ezek a helytelen kezelést követően elsimulhatnak.

Ha rendszertelenül csináljuk az Arctornát, akkor a kívánt hatás elmarad.

Hogyne. Honnan tudja, hogy melyik izomzatot, milyen mértékben kell erősíteni? Ki az, aki segít eldönteni, hogy jól csinálja-e a gyakorlatot? Ki az, aki ellenőrzi Önt és a hatást?

Az ellenőrizetlenül végzett arctorna még károsabb, mint az ellenőrizetlen kondizás, ugyanis a vékony arcizmaink könnyen sérülhetnek, deformálódhatnak és zavaró ráncok, dudorok alakulhatnak ki. És ezek szem előtt lesznek.

Igen. Mint minden esztétikai beavatkozást, ezt is érdemes szakorvosi ellenőrzés alatt végezni. Fontos, hogy a megfelelő gyakorlatsort a megfelelő módon, rendszeresen alkalmazzuk. Hasonlóan a konditermek személyi edzőjéhez, mi is személyre szabott kezelést javaslunk. Ezért fordítunk külön figyelmet az egyén alkati sajátosságaira.

Egyéb arctorna programok, szakorvosi ellenőrzés nélkül végzett arctorna mozdulatok nem biztonságosak és kerülendők.

Az izomcsoportok nem megfelelő tornája rendellenes erősödéseket, redőket, dudorokat hozhat létre. A ráncok mélyülhetnek és újak is kialakulhatnak. Egyes izomcsoportok kellemetlen kötegeződése gyakori jelenség.

Ezért fontos, hogy ellenőrzött körülmények közt, a Prémium vagy Helyreállító Arctornát végezzük.

Nem. Mivel az Arctorna az izomzatra hat elsősorban és csak másodsorban a környező szövetekre, fontos, hogy a bőr megfelelő, bőrgyógyász vagy kozmetikus által javasolt ápolását emellett végezzük.

A bőr anti-ageing kezeléseként javasolt a megfelelő retinol kezelés, amely a Prémium Retinol Program formájában rendelkezésre áll. A leghatékonyabb a Prémium Arctorna és Retinol programok együttes használata. Ezzel az izmokat és a bőrt egyszerre „fiatalítjuk”.

Nem biztos. Amennyiben a bőr annyira megereszkedik, hogy Prémium Arctornával sem érhető el hatás, az esztétikai-funkcionális javítás csak plasztikai műtéttel vagy egyéb beavatkozással érhető el.

Az időben elkezdett Arctorna rendszeres és megfelelő gyakorlásával azonban a plasztikai beavatkozások zöme (vagy teljes egészében) elkerülhető.

Sajnos sok esetben a genetikai adottságok miatt bizonyos életkorban kisebb okuloplasztikai sebészeti eljárások (pl. szemhéjplasztika) szükségessé válhat, de többnyire egyéb műtétre azok közül, akik rendszeres és megfelelő Arctornát végeznek, nincs szükség!

Igen. A leghatározottabban állítható, hogy az időben elkezdett Prémium Arctorna segítségével elkerülhető az arcplasztika vagy az arcemeléssel járó műtétek.

Nincs szükség tehát arcplasztikára, liftingekre stb.

Az arcunk természetes marad.

A Botox az arcizomzat időleges, átmeneti bénulását okozza, ami a ráncok kisimulásával jár. A Prémium Arctorna erősíti az arcizomzatot, a tónusos izomzat mintegy kinyomja a ráncokat illetve a bőrben tapadó izmok feszítik a bőrt. A hatás ugyanaz: feszes, ránctalan bőr. Az arctorna azonban egészséges, természetes és hatása is komplexebb, mint a Botox kezelés. A Botox ugyanakkor azonnal és intenzívebben hat.

Igen, sőt érdemes. Az izmok tonizálásával ugyanis a kialakított állapotot stabilizálhatjuk, a hatást tartósíthatjuk. Nem megfelelő esztétikai eredmény esetében is használható a Prémium Arctorna bizonyos gyakorlat-sorozata.

Komolyabb sebészeti beavatkozások (pl. arcplasztika vagy baleset utáni helyreállító arcműtétek stb.) után is kitűnően használható a Prémium Arctorna, mint utókezelés. Amennyiben arcaszimetria miatt csak egyoldali kezelésre van szükség, választható a Helyreállító Arctorna Program.

Az ok a kényelem és az ellenérdek. Napi rendszerességgel csinálni valamit kényelmetlen. Gondoljunk csak bele, sokkal több az elhízott ember, mint ahányan rendszeresen sportolnak. Sokkal egyszerűbbnek tűnik egy plasztikai műtét vagy beavatkozás, ami azonnali hatással jár, és többnyire nem kell utána csinálni semmit. Az Arctorna fárasztó, várni kell a hatásra, napi/heti rendszerességű és ráadásul élethosszig lehet csinálni.

Az esztétikai sebészeti ágazat célja az arctornával ellentétes, az ebben a szférában tevékenykedők többségének célja inkább a műtét, mint a természetes beavatkozások propagálása.

Mi azt valljuk, hogy bizonyos esetekben a Prémium Arctorna, bizonyos esetekben pedig a műtét a célravezetőbb. Tehát amíg az öregedés foka Prémium Arctornával is orvosolható, akkor azt javasoljuk. Amennyiben az elváltozás olyan fokú, hogy ezzel nem érhető el siker, akkor műtétet vagy egyéb beavatkozást javaslunk. Botox kezelést és ráncfeltöltést (hialuronsavval, stb.) nem végzünk. A célunk az, hogy minél több elégedett páciensünk legyen azáltal, hogy kiválasztjuk és javasoljuk a legmegfelelőbb technikát. Célunk tehát a kívánt hatás elérése, lehetőleg természetes úton.

Az Arctorna gyakorlata pontosan azáltal válik hitelessé, hogy egy operáló szakember felügyelete alatt történik a kivizsgálás és a technika személyre szabott átadása. Olyan szakember iránymutatásával zajlik a kezelés betanítása, aki ismeri az arcizomzat eredését-tapadását, pontos elhelyezkedését, hatásmechanizmusát. Így elkerülhető a hibás gyakorlati alkalmazás.

Nem. Csak a kezünkkel, ujjainkkal végezzük a gyakorlatokat. Ez lehetővé teszi, hogy bárhol, bármikor időt szakíthassunk rá.

Ugyanakkor a kényelmetlenül végezhető gyakorlatokhoz segédeszközt adunk, amely ára (24.000Ft) benne foglaltatik a Prémium Arctorna Programba.

Az általunk használatos Arctorna Eszköz

A hatás szépen lassan elvész. Ahogyan a rendszeres „kondizás” hatása is megmarad valamilyen szinten, erre lehet számítani a Prémium Arctorna esetében is, de mivel az öregedés folyamata az arcon különösen látványos, sajnos hamar láthatóvá válik.

A Helyreállító Arctorna Program célja nem az arc fiatalkori megőrzése (anti-ageing), hanem egy korábbi probléma (betegség vagy műtét) egyik arcfélen keletkezett szövődményének kezelése.

Akkor választhatjuk tehát a Helyreállító Arctorna Programot, ha:

 1. Korábban arc-műtéten (plasztikai vagy egyéb, pl. szemhéjműtéten) vagy betegségen (pl. arcidegzsába, arcidegbénuláson) estünk át, és
 2. Az egyik arcfelünk érintettsége miatt jelentős oldal asszimetria alakult ki.

Az alábbi betegségek után lehet előnyös a Helyreállító Arctorna Program:

 • Arcidegzsába
 • Arcidegbénulás (Bell-paresis)
 • Izom-fejlődési rendellenességek (felnőtt kor esetében)

Az alábbi események után lehet előnyös a Helyreállító Arctorna Program:

 • autó vagy egyéb baleset után kialakuló féloldali izomsorvadással, izomgyengeséggel járó állapotok.
 • arcplasztika
 • sebészi arcemelés (lifting)
 • szövődményes töltőanyag beadás, anyagbeültetés, szövetátültetés féloldali esetei

Referencia

1. Bell’s Palsy Information Site. “Facial Exercises” 2000. Retrieved September 2012

3. Studio Australia Barcelona. "What is Face Pilates". Retrieved 16 November 2013.

4. Hirschkom, Ursula. Facial yoga's the new craze for losing wrinkles... but be prepared to look ridiculous. 6 February 2008.

5.Gary L. Grove, Ph.D., Stan W. Rimdzius, B.S., Charles R. Zerweck, Ph.D. “A Mechanically Aided Resistance Exercise Program for Sagging Facial Muscles.” The Journal of Geriatric Dermatology 1994;2(5):152-158

6.Kulmala, Jaana. "History of Facial Exercises". Look-Younger-Naturally.com. Retrieved 17 November 2013.

7.Ni, Maoshing. "Wrinkles and Age Spots: Secrets from the Empress". Ask Dr. Mao. Retrieved 17 November 2013.

8.Scott, Matthew. "Traditional Chinese Facial Exercises Invigorate Your Face, Head & Neck". Chinese Holistic Health Practices. Retrieved 17 November 2013.

9.Kulmala, Jaana. "History of Facial Exercises". Look-Younger-Naturally.com. Retrieved 17 November 2013.

10.Kulmala, Jaana. "History of Facial Exercises". Look-Younger-Naturally.com. Retrieved 17 November 2013.

11.Kulmala, Jaana. "History of Facial Exercises". Look-Younger-Naturally.com. Retrieved 17 November 2013.

12.Bennett, Sanford (1907). Exercising in Bed. San Francisco: Bolte and Braden Company Press. pp. 265 pgs.

13.Bennett, Sanford (1907). Exercising in Bed. San Francisco: Bolte and Braden Company Press. pp. 265 pgs.

14.Bennett, James. "Facial Gymnastics". Cosmetics and Skin. Retrieved 17 November 2013.

15.Bennett, James. "Facial Gymnastics". Cosmetics and Skin. Retrieved 17 November 2013.

16.Kulmala, Jaana. "History of Facial Exercises". Look-Younger-Naturally.com. Retrieved 17 November 2013.

17.Kulmala, Jaana. "History of Facial Exercises". Look-Younger-Naturally.com. Retrieved 17 November 2013.

18.swaldo200. "Jack LaLanne Exercises". YouTube. Retrieved 17 November 2013.

19.Kulmala, Jaana. "History of Facial Exercises". Look-Younger-Naturally.com. Retrieved 17 November 2013.

20.Runge, Senta Maria (2011). Face Lifiting By Exercise. Los Angeles, California: Allegro Publishing Co. p. 144. ISBN 0960104224.

21.Kulmala, Jaana. "History of Facial Exercises". Look-Younger-Naturally.com. Retrieved 17 November 2013.

22.Studio Australia Barcelona. "What is Face Pilates". Retrieved 16 November 2013.

23.Brassard, Susan. "Examples of Facial Exercises for Toning the Face". azCentral.com. Retrieved 16 November 2013.

24.Tahseen, Ismat (10 June 2013). "Face yoga is the new wrinkle banisher". The Times of India. Retrieved 16 November 2013.

25.Harpo Inc. "The Dr. Oz Show: Facercise Segment". [Distributor] Sony Pictures Television Distribution. Retrieved 16 November 2013.

26.Maggio, Carole. "Top Celebrities Using Facercise Facial Exercises". Retrieved 20 November 2013.

27.Jaquet, Judith. "What is the Secret to Reese's Toned Face?". Vogue Italy. Retrieved 16 November 2013.

28.Pursglove, Anna (15 May 2013). "Forget Botox, wipe out wrinkles with face yoga: These exercises may look crazy but pulling funny faces is the new anti-ageing fad". London: Daily Mail. Retrieved 16 November 2013.

29.BBC Television. "Top Gear Richard Hammond - with Irene Estry facial workout". BBC. Retrieved 20 November 2013.

30.Studio Australia Barcelona. "Video Series".

31.Studio Australia Barcelona. "Face Pilates: The App".

32.Yi, Sharon. "6 Face Yoga Poses That'll Make You Look Like You Had a Facelift". Total Beauty.

33. Studio Australia Barcelona. "What is Face Pilates". Retrieved 16 November 2013.

34. Yi, Sharon. "6 Face Yoga Poses That'll Make You Look Like You Had a Facelift". Total Beauty.

35. Facial Plastic Surgery Today. "American Academy of Facial Plastic and Reconstructive Surgery". Retrieved 19 November 2013.

36. Facial Plastic Surgery Today. "American Academy of Facial Plastic and Reconstructive Surgery". Retrieved 19 November 2013.

37. O'Rourke, Amanda. "Anti-Aging Myths and Facts". Retrieved 17 November 2013.

38. O'Rourke, Amanda. "Anti-Aging Myths and Facts". Retrieved 17 November 2013.

39. Studio Australia Barcelona. "What is Face Pilates". Retrieved 16 November 2013.

40. Bell’s Palsy Information Site. “Facial Exercises” 2000. Retrieved September 2012

41. NBC NEWS. August 22, 2012 “Can Chinese eye exercises help prevent myopia? Behind The Wall. Retrieved September 2012